when we were visting family on the country-side we discoverd lots of black- and red currants in their freezer - of course all from the garden...to celebrate this, we decided to make a currant sorbet. what could be better and easier?! :)
ingredients (for 4pers.)
600g currants (frozen are fine too)
200g sugar
100ml currant juice (apple juice, grape juice...works too)
bring currants and sugar slowly to boil in a pot. strain the mixture by using a
food mill (or purée the mixture and strain it through a sieve). add the currant
juice and pour the mix into a food container and leave at least for 4-5hours in
the fridge (best stir the sorbet every 30min with a fork or similar for
4hours). serve with fresh currants and icing sugar; btw adding a scoop of
vanilla ice cream does fit quite perfect as well.
german translation
als wir neulich familie auf dem land besuchten, haben wir gefühlte 5 kilo johannisbeeren im tiefkühlfach entdeckt! natürlich alles früchte aus dem garten...der fund musste sofort gefeiert werden und wie geht das besser, als mit einem leckeren johannisbeersorbet?!
zutaten (für 4pers.)
600g johannisbeeren (TK geht auch)
200g zucker
100ml johannisbeersaft (apfelssaft, traubensaft...geht auch)
johannisbeeren mit dem zucker im topf langsam erwärmen und zum kochen bringen.
die masse mit hilfe der „flotten lotte“ passieren (oder pürieren und durch ein
feines sieb passieren), den johannisbeersaft unterrühren, die masse in ein
gefäß umfüllen und im tiefkühlschrank mindestens 4-5gefrieren lassen (am besten
alle 30min für 4stunden mit einer gabel o.ä. die eismasse umrühren). mit
frischen beeren und puderzucker servieren; eine kugel vanilleeis passt übrigens
auch hervorragend dazu.
Labels: glutenfree, histamine intolerance, ice-cream, vegan